Energie besparen blog

Berekenen je besparing





Energie besparen met verlichting

De kosten voor stroom schieten omhoog. Veel huishoudens hebben een flinke stijging in de energierekening gezien.

Wil je je stroomkosten omlaag krijgen? We hebben hier een overzicht gemaakt met besparingen om de kosten sterk te verlagen. 

De handige tool helpt met het berekenen van je besparing met verlichting. 

We zijn op zoek gegaan naar oplossing die heel eenvoudig is om toe te passen. We willen dus niet dat je in het donker zit. Dit houdt dus in dat je niets aan je gedrag hoeft aan te passen.

Direct besparen? Bekijk de zuinige led lampen van FOIR

 


Bespaar met verlichting (minder verbruik) - 30%- 90% besparing 

Vervangen van lichtbronnen is een makkelijkste manier om de kosten van je stroomverbruik omlaag te krijgen, zonder dat je hiervoor veel moeite hoeft te doen. Het rendement op deze investering is enorm. Door de huidige energieprijzen verdien je de kleinste besparing om stroom enorm snel terug. 

Bekijk alle lampen in je huis, begin met de lampen die het meest aanstaan. Voel of de lamp heet/warm wordt, dit is een teken dat het een onzuinige lamp is. Led lampen (zuinige lampen) horen niet warm/heet te worden. Op elke lichtbron staat het wattage staat het wattage op de voet van de lamp. Weet je niet goed welke soort lichtbron het is? We hebben de meest voorkomende fittingen hier op een rij gezet.

Begin met het vervangen van deze lampen voor led lampen, voor elke soort lichtbron is tegenwoordig een zuinig led lamp beschikbaar. Led lampen zijn 10x zuiniger dan gloei- en halogeen lampen. Dus voor het gemak:

40W gloeilamp = 4W led lamp 

50w gloeilamp = 5W led lamp

60w gloeilamp = 6W led lamp   

70w gloeilamp = 7W led lamp 

80w gloeilamp = 8W led lamp

Vervang je spaarlampen voor led

 Het is dan vaak nog steeds mogelijk om je verbruik te verlagen. De led lampen van nu zijn nog efficienter geworden. Vervang een 5W led lamp voor een 3.5W (tegenwoordig zelfde lichtopbrengst) led lamp en bespaar direct 30% op de stroomkosten. 

 

Staan de lampen in de tuin of bij de voordeur altijd aan? Buitenlampen zijn belangrijk voor de veiligheid, we snappen dat je graag wat licht wilt hebben in de avond. Indien je al zuinige lampen gebruikt voor je buitenverlichten, dan kan je nog verder gaan door de lampen alleen aan te zetten wanneer er beweging gedetecteerd wordt. We raden hiervoor een radar bewegingsmelder aan, gebruik geen PIR sensor. De PIR sensor gaat namelijk ook aan als bijvoorbeeld een tak beweegt. Radar gaat alleen aan als er warmte gedetecteerd wordt

 

Slimme lampen gebruiken, goed instellen

Gebruik je slimme lampen? Cool ;). Stel ze slim in! Je kan slimme lampen vaak dimmen en automatisch op een schema instellen. Zorg dat je dit goed doet, vaak is het mogelijk om de lampen automatisch aan te zetten als de zon onder gaat. Zet de lampen ook weer automatisch uit als je naar bed gaat. Hierdoor gaan de lampen niet alleen langer mee, maar je bespaart ook eenvoudig op je verbruik, je hebt niet voor niets slimme lampen.

 

Vergeet je je slimme lampen uit te zetten? Gebruik een losse bewegingsmelder om beweging te detecteren of zorg dat lampen na een tijd automatisch uitgaan. 

 

Vervang buitenlampen voor lampen op zonne energie - 100% besparing 

 

Buitenlampen staan vaak de hele nacht aan, dit is uiteraard handig voor de veiligheid. Maar buitenlampen hoeven niet altijd op volle kracht te branden. Buitenlampen op zonne energie (en bewegingsmelder). De buitenlampen op zonne energie zijn

Plaatsen van zonne panelen (Zelf stroom opwekken) 100% besparing (tot 2025)

sd

Tijdschakelaars gebruiken (25-50% besparing) 

Apparaten met een aangesloten stekker verbruiken altijd stroom. Ze staan onnodig aan. 

Buitenlampen

TV

Computers